Klöten und Feuerzangbowle
Blijf op de hoogte en volg Joke
20 November 2006 | Duitsland, Oldenburg
Diezelfde vrijdag was ook mijn laatste dag op de neurologie-afdeling. Daar heb ik als afscheid een arretjescake en een monchoutaart achtergelaten, naar eigen recept (lees: andere ingredienten en al helemaal niet afgewogen of afgemeten bij gebrek aan alles hier). Dit werd in goede aarde ontvangen en inmiddels circuleren de werkelijke recepten reeds door het kinderziekenhuis.
Afgelopen week lag het ziekenhuis hier zo'n beetje plat. Een van de kindercardiologen en intensivisten is 's weekends tijdens het joggen plotseling gestorven. Diezelfde arts die dat kleine jongetje F. toen reanimeerde. Echt een grote schok, voor iedereen. De hele week liepen overal mensen met rode oogjes rond en gingen artsen en verpleegkundigen vroegtijdig naar huis. Vorige week was ook de begrafenis en is er dus een weekenddienst gedraaid zodat zoveel mogelijk mensen daar naartoe konden. Niet echt gezellig dus in 'huis'.
Die week begon ik op de Notfall Ambulanz, de spoed. Ik heb de hele week late dienst gedraaid en dus superveel kinderen opgenomen en weer naar huis gestuurd. Echt smoordruk, maar heel leuk! Woensdag had ik een vroege dienst, want 's avonds zouden we gaan FeuerZangBowlen. Klonk spannend! Goed, Feuerzangbowle dus. Men neme heel veel rode wijn. Hier voegt men kaneel, kruidnagelen (nelken mam), anijs, citroenschijven en sinaasappelschijven aan toe en warm dit op (kan dus denk ik ook gewoon met glühwein, maar ja). Dit geheel doet men in een soort vissenkom boven een vuurtje. Hierop legt men een speciaal metalen houdertje, waarin een kegel van gestampte suiker komt. Deze kegel suiker wordt vervolgens doordrenkt met 54% rum. Een soeplepel rum wordt daarna in de fik gestoken en over het geheel gegoten. De heleboel vliegt dan in de fik en de suiker smelt in de bowle. Dit herhaalt men net zo lang totdat de suiker gesmolten is en dus ongeveer de halve fles rum in de bowle zit. Je begrijpt het al, daarna drinkt men het mengsel in de vissenkom in een mok geschonken op. Mmmmm, lekker hoor. Volgens oud-Göttinger-geneeskunde-studenten-traditie kijkt men tijdens het drinken de Duitse filmklassieker: Feuerzangbowle. En zo gezegd zo gedaan. Een hele geinige film en een hartstikke leuke avond met lebkuchen en speculazius dabei natuurlijk. Verder 's avonds in het ziekenhuis dienst gedraaid en 's ochtends info voor mijn klinische les gezocht. Afgelopen weekend ben ik eindelijk begonnen en het schiet nu aardig op. Moet ook, want ik heb nog minder dan 2 weken de tijd!! Waahhh, nee, komt wel goed!
20 November 2006 - 21:27
Kim:
Hey Joke! Leuke verhalen weer joh! Behalve dan die arts die overleden is. Het zit er dus al weer bijna op. Gaat snel zeg, en dan? Weet je het al precies? Groetjes, en tot snel?! -
22 November 2006 - 18:00
Willemiek:
hoi joke
je vermaakt je daar nog prima begrijp ik!!!
veel succes met je klinische les!
leuk om je verhalen steeds te lezen.
groetjes (Wil)lemiek -
22 November 2006 - 21:09
Willemijn:
Hoi Joke,
Las een stukje van je in de Polsslag en zo kwam ik op deze site terecht. Je maakt heel wat mee! Tot ziens, Ameland of elders,
Groeten, Willemijn, (moeder van Janneke) -
22 Januari 2007 - 14:43
Katrin:
Hallo Joke! Hoffe du hast eine schöne Zeit in Buenos Aires.
Liebe Grüße aus Oldenburg
Katrin