Killing Fields, Angkor Wat en ... Marktjes :) - Reisverslag uit Khett Siem Reab, Cambodja van Joke Buring - WaarBenJij.nu Killing Fields, Angkor Wat en ... Marktjes :) - Reisverslag uit Khett Siem Reab, Cambodja van Joke Buring - WaarBenJij.nu

Killing Fields, Angkor Wat en ... Marktjes :)

Door: Joke

Blijf op de hoogte en volg Joke

06 Juli 2010 | Cambodja, Khett Siem Reab

Van de het ene gruwelverhaal naar het andere gruwelverhaal.
In Phnom Penh aangekomen (weer een bus met Vietnamese karaoke, heel gezellig :)) en de volgende ochtend samen met twee Argentijnse meiden uit de bus (leuk, lang geleden Castellano gehoord en gesproken te hebben!!) een tuktuk voor de dag gehuurd om naar de Killing Fields te gaan.
Na een regime van Lon Nol heeft Pol Pot de macht gegrepen in 1974. Het doel van de nieuwe staat Kampuchea was het creeren van 'a people group who knew and understood nothing and bent their heads'. En dat terwijl alle leiders universitaire opleidingen, voornamelijk in het buitenland, genoten hebben!
Alle intellectuelen werden vermoord, en ook 'de gewone burgers'. Er zijn 3 miljoen doden gevallen, waarvan een groot deel op de Killing Fields van Choeung Ek gemarteld en vermoord is. Babies werden aan hun benen vastgehouden en met hun hoofd tegen de boom aan geslagen, en als lijkje in een massagraf gedropt. Want een dood kind kon later niet wraakzuchtig achter je aan komen. In de 129 massagraven liggen 8985 lichamen. Een massagraf bevatte 166 onthoofde mensen, zodat ze niet geidentificeerd konden worden. Ergens moeten ze geweten hebben dat ze fout bezig waren.
Voordat je op de Killing Fields terechtkwam, had je in de gevangenis gezeten. De bekendste is security 21, s21. Hier werden 15000 dagelijks op de meest afschuwelijke wijze gemarteld en waren alle gevangen geblinddoekt. 7 mensen hebben het overleefd, een overlevende heeft uitvoerig zijn verhaal aan ons verteld. Kippevel. Een sterke associatie met Auschwitz kwam wederom in mij op. In januari 1979 heeft Vietnam Cambodja bevrijd. Nu is het een koninkrijk.

Van Phnom Penh (waar we Duitsland hebben zien winnen) naar Siem Reap doorgereisd, in het noordoosten. Hier staan alle huizen op palen, de ene iets steviger dan de andere. In Vietnam verwachten ze blijkbaar minder overstromingen, maar de Mekong loopt natuurlijk ook door heel Cambodja heen. Ook zijn we vrachtwagens vol met mensen voorbijgereden, allemaal fabrieksarbeiders, ze stonden met een stuk of 80 in de laadbak, in de plensende regen! Wij toeterden ze allemaal voorbij in onze airco-karaoke-bus.

's Avonds Nederland kijken natuurlijk. Per toeval een knaloranje Mexicaans restaurant gevonden met een groot scherm, welke lokatie voldeed beter? Meerdere Nederlanders hadden dezelfde gedachte, en al gauw zat kamp Holland aan te moedigen. In het knaloranje natuurlijk, want ben voorbereid op reis gegaan :).

Hier in Siem Reap staat Angkor Wat, een gigantisch tempelcomplex, bijna tot een van de nieuwe zeven wereldwonderen verkozen.
Na flink onderhandelen een goedkope tuktuk gevonden voor de hele dag, letterlijk. Want, zonsopgang gingen we echt niet missen. Om 4.15u vertrokken in ons tuktukje, 26 graden voelt zo koel aan!
Een prachtige zonsopgang gekeken tesamen met nog een grote groep mensen, maar vervolgens voelde het haast alsof we alleen waren. De koningen uit 800 na Christus en vele honderden jaren erna hebben hun best gedaan. Iedereen bouwde er een nieuw gigacomplex bij. Jammer alleen, dat heel erg veel voor restauratie in de steigers staat.
Ook hier weer bezweken voor de prachtige handnijverheid/sjaals...

Nog naar een vissersdorpje gereden en een poging gedaan naar een floating village te gaan. Maar dat was zo belachelijk onevenredig duur, dat we toch maar naar het stadje teruggegaan zijn. Genoeg te kijken (en kopen) op de markt!
's Avonds weer lekker op straat gegeten en nog een stukje voetbal gekeken in Pubstreet. Daar een stel Nederlanders uit Groningen tegengekomen, grappig.
De volgende dag laatste inkoop mogelijkheid en tijd voor een massage. Anderhalf uur voor het luttele bedrag van 10 euro gekneed. Na 2,5 week continu in de weer helemaal geen slechte ervaring :). Wederom heerlijk gegeten, backpack ingepakt en nog een avondje van het Angkor Beer en Beer Lao genoten in de hitte van Cambodja. Nog een nachtje airco en mooi op tijd (5.25u) naar het vliegveld om onye terugreis te beginnen (NL-tijd woensdagavond 23.30).
Eerst van Siem Reap naar Phnom Penh gevlogen en door naar Singapore. Daar 12 uur tussenstoptijd. Na wat gedoe het vliegveld afgekomen en de stad ingegaan. De Chineze wijk ingegaan langs de rivier gewandeld en het Raffles Hotel bekeken. De Singapore Sling hadden we in Vietnam al gedronken, vast een stuk goedkoper :). Sushi voor op het vliegveld gekocht, biertje gedronken en weer terug om verder te wachten. Inchecken, even gratis internetten op het vliegveld en vliegen maar.
In Dubai eindigde onze gezamelijke vakantie, supergezellig. Een indrukwekkende reis, met een perfecte combinatie van natuur, cultuur, geschiedenis, en zee/modderbaden!
Janneke vloog na 1,5 uur door naar huis, London. Ik had nog 8 uur in Dubai voordat ik door zou vliegen naar Düsseldorf. Na serieus 2 uur zat ik vanaf het vliegveld in de bus naar het centrum. Het oorspronkelijke plan was om de stad met een hop on hop off bus te bekijken, maar daarvoor had ik toch te weinig tijd. En bovendien was het knetterduur (50 euro). Dus, in het dichte Dubai (vrijdag is natuurlijk de islamitische rustdag, even vergeten) wat rondgekeken en terug naar het vliegveld. Iedereen was overigens supervriendelijk hier. Nog even lekker gedoucht en door naar Duitsland.
Onderweg in de lucht kregen we de tussenstanden van Nederland-Brazilie op ons tv-schermpje. De wedstrijd echter niet. Vanaf Düsseldorf met de trein door naar Groningen, en zaterdagochtend om 1.00u was ik dan eindelijk thuisthuis. Dus zo'n drie dagen over de terugreis gedaan, met interessante tussenstops.
En zondag weer echt naar huis, in Hannover. Aan het werk!
Hier voetbal kijken vanavond natuurlijk, de oranje spullen staan al ingepakt bij de voordeur :).

Oja, ook bij het vorige reisverslag staan nu meer foto's.

• 06 Juli 2010 - 11:00

Anita:

Hoi Joke!
    Ik lees je verhalen bijna altijd mee,
    Wat heb je weer een bult gezien en beleefd zeg, indrukwekkend!
    Groetjes
    Anita

• 06 Juli 2010 - 14:15

Albertine:

Ha Joke!

Je hebt weer een hoop meegemaakt! Zal wel weer wennen om weer aan het werk te gaan.
    Veel succes en tot ziens!

Albertine

• 12 Juli 2010 - 18:24