Oorlogstunnels, rijstvelden en chique jurkjes - Reisverslag uit Hué, Vietnam van Joke Buring - WaarBenJij.nu Oorlogstunnels, rijstvelden en chique jurkjes - Reisverslag uit Hué, Vietnam van Joke Buring - WaarBenJij.nu

Oorlogstunnels, rijstvelden en chique jurkjes

Door: Joke

Blijf op de hoogte en volg Joke

19 Juni 2010 | Vietnam, Hué

Zomervakantie!!!

Samen met Janneke naar Vietnam! Nou ja, samen... Zij stapte in London in het vliegtuig en ik in Duesseldorf, zodat we elkaar in Dubai op het vliegveld getroffen hebben en zo verder gereisd zijn naar eerst Singapore. Daar hadden we nog een overnachtinkje op het vliegveld, in het transit hotel dachten we. Niet dus, was vol en bovendien moesten we onze bagage ophalen om met de Jetstar (=Aziatische Ryanair) verder te vliegen naar Vietnam. Nachtje vliegveld dus. Gelukkig lieten de mensen van de 24-hour-coffee-service ons op hun bankjes slapen. Direct uit de nachtdienst doorreizen is toch best vermoeiend... Maar, zeker de moeite waard!!

We begonnen onze trip in Hue, ongeveer in het midden van Vietnam. Vanuit Hue zijn we naar de DMZ, Demilitarization Zone, gegaan om de overblijfselen van de oorlog tussen noord en zuid te bekijken. De ondergrondse tunnels waarin de Vietnamezen 6 jaren gewoond hebben waren erg indrukwekkend! De family rooms, voor 4 personen, waren ongeveer 1 x 1,5 meter groot. Ze hadden een vergaderruimte, een ondergrondse keuken die zo gepositioneerd was dat bladeren de rookkringels camoufleerden, een verloskamer, een school, alles was ondergronds aanwezig. Als het rustig was leefden ze boven de grond. De tunnels zijn grotendeels op 15 meter diepte gegraven (in 20 maanden tijd een heel stelsel dat compleet verbonden is met meerdere ingangen), en tegen de drill bombs hadden ze veilige gedeeltes op 23 meter diepte. Daar ben ik nog even elegant op de grond gaan liggen... (zodat ik wat bodem in mijn knie mee kon smokkelen).
De oude Amerikaanse basis en wat oorlogswerktuig gezien, de bergen met ontzettend weinig begroeiing na alle napalm, en onderweg prachtige rijstvelden.

Overal staan mensen met een Vietnameze hoed (wij hebben er ook al een) in de velden te werken, met of zonder os. De koeien lopen hier sowieso overal op straat rond. Net als de kinderen en hier en daar wat kippen. Het verkeer is druk. Chaotisch is het niet echt, maar een toeter is een must-have. Twee minuten niet getoeterd is het teken van een slechte buschauffeur geloven ze hier. Alleen een tourbus was natuurlijk voor ons niet voldoende, we moesten wel even alle transportmiddelen checken.

Vanaf het vliegveld met een gewone taxi. Vervolgens in het lokale busje gestapt, met nog 29 anderen. Er passen namelijk best 6 mensen op een krukje in het gangpad, en voorin vier mensen is ook geen punt. Wij hadden gewoon onze eigen stoelen, en haalden aan het einde van de toeterende rit ook onze backpack weer uit het bagagevak. Wel met visdrap eraan, maar dat verwaait wel (hoop ik). Toen verder per motorbike, achterop met backpack en al, naar een hotel gereden. Helmpje op, ogen dicht, en karren maar! Nee hoor, we hadden goede drivers, met backpack is niemand erafgevallen (zonder ook niet trouwens). Verwaait de vislucht tenminste een beetje. Fietsen hebben we ook nog gedaan.

In Hue hebben we de Citadel bezocht, niet echt een superaanrader. Wel zeer aan te raden is de lokale markt, wow!! Wat een kleuren, spullen, geuren en troep. Alles is hier te koop, schroefjes, porselein, schoenen, sieraden (2 armbanden rijker), hoeden (gedichthoed gekocht, supergaaf!), halve varkens, allerlei soorten fruit, groene blaadjes, knoflook per teentje, ondefinieerbaar eten, plastic bakjes, rijst, noten, t-shirts, tassen (ook ingeslagen), telefoons (nog niet gekocht, mijne is wel weer weg...) en gelukkig ook water. Want water drinken we hier per 1,5 liter fles.

Het is hier superheet, 34-38 graden met ongeveer 95% luchtvochtigheid. Oftewel, 's avonds droge kleren aan is geen overbodige luxe. Nog niet verbrand, dus dat komt helemaal goed. Zelfs niet op onze fietstocht of tijdens een boottocht over de Perfume River (niet naar aanleiding van de geur zo genoemd) waar we ook nog een Pagode gezien hebben.

Ons eerste hotel was prima, hoe hoger in het gebouw (4e verdieping, 90 treden met backpack), hoe goedkoper. Gelukkig hadden we wel airco, als er stroom was... Niet altijd dus. Overigens weet de douche ook dat je op de vierde verdieping bent, das minder handig. Nu zitten we inmiddels in Hoi An, op de 1e verdieping :). Met zwembad en ontbijt een vetluxe hotel. Het is maar voor een nachtje, morgen nemen we de nachtbus naar Nha Trang. Eerst nog even onze nieuwe kleding ophalen :). Zojuist bij een kleermaker 3 jurken en een pakje laten maken, bij de buren gympen en laarzen aan laten meten en wat sjaals ingeslagen. Ben benieuwd morgenochtend!! Janneke gleed natuurlijk zo de jurkjes in de etalage in, maar ik moest me er toch enigzins inwurmen. Niks uitgescheurd en alles weer uitgekregen gelukkig! Overigens was een tripje naar Hoi An, voor het eerst met officiele toeristenbus geboekt, niet zo vlekkeloos. Onze bus verdween tijdens de pauze namelijk gewoon (met onze backpack er nog in) en kwam doodleuk meer dan een uur later weer terug. Maar, hij kwam gelukkig terug!

Morgenavond de slaapbus in, hopelijk ook een beetje slapen dan! En anders een ander keertje wel weer, want Vietnam is te mooi om niet uit het raam te kijken!

• 19 Juni 2010 - 15:40

Joke Buring:

fotos komen zo hopelijk :)

• 19 Juni 2010 - 16:03

Janneke:

Hey Joke en Janneke
    Klinkt geweldig!! Nederland heeft hier net gewonnen (maar misschien al gezien op internet), ik weet niet of jullie 'buitenlanders' daar in geinteresseerd zijn, maar ik meld het toch maar even...
    Geniet nog!
    Liefs vanuit groningen

• 19 Juni 2010 - 16:07

Rafzana:

Wauw, fantastisch!!! Als mijn Azië reis niet was geannuleerd, was ik je misschien tegen gekomen :-)! Veel plezier en ik kijk uit naar de foto's! Liefs!

• 19 Juni 2010 - 18:10

Jos Draaisma:

Wat geweldig,

Vietnam heeft natuurlijk een heel bijzondere geschiedenis, cultuur, klimaat enz .
    Genieten maar!

Jos

• 19 Juni 2010 - 19:57

Ellen:

He Joke,
    Dat klinkt allemaal weer super wat je daar ziet en doet!
    Geniet ervan!

liefs Ellen

• 21 Juni 2010 - 10:41

Paul:

Hoi Joke.
    Al genoeg beleefd zie ik. Ben benieuwd naar de andere foto's. Misschien kun je in Dubai een telefoon kopen. Daar is alles TAX-free, maar dan heb je wel een arabisch toetsenbord, haha.