Lissabon is super afwisselend!
Door: Joke
Blijf op de hoogte en volg Joke
24 Oktober 2010 | Portugal, Lissabon
Daar was ik ook nog nooit geweest. Een Portugese vriendin had me al jaren geleden uitgenodigd, en nu eindelijk ben ik in het vliegtuig naar Lissabon gestapt. Direct vanuit Hannover (wat heet direct: heenweg via Parijs en terugweg 5 uur overstaptijd in Amsterdam).
Woensdagavond van het vliegveld afgehaald en meteen met de familie en vrienden van de familie van Ana uit eten. Heerlijk verse vis (werd eerst nog even op ijs getoond), gebakken sardientjes, gerookte ham, een soort kaviaar, en zoete toetjes na. Uiteraard dit alles begeleid door een Portugese rode wijn. Gezellig gekletst, met Ana en haar tweelingbroer Luis in het Engels, de rest heb ik in het Spaans te woord gestaan en het geantwoorde Portugees grotendeels begrepen.
Donderdag Lissabonsightseeing-dag. `s Ochtends over het voormalige wereldexpo terrein gewandeld, waar nu nog een groot aquarium staat en een kabelbaan langs de Taag loopt. Door naar het hart van Lissabon. Vanaf het grote Parque over de Avenida Liberdade naar het bruisende centrum gewandeld,: 24 graden, zomerjurkje .
Heerlijk in het zonnetje kabeljauw en andere vis geluncht, en toen de kleine straatjes, de pleintjes, de beeldhouwwerken, het station, alle bezienswaardigheden bekeken. Met toeristentram 28 de bult op, naar het oude kasteel. Daar van het prachtige uitzicht genoten, eerst buiten en vervolgens in een theatercafe met het beste uitzicht van de hele heuvel! Met de ondergaande zon op de witte huizen en rode daken door de kleine wirwarsteegjes met klinkertjes naar beneden gewandeld, nog even langs de kust geslenterd en toen uiteindelijk moe naar huis. Ana woont na wat buitenlandavonturen weer bij haar ouders, en er stond al een heerlijke maaltijd met wijn op tafel. Kabeljauw met ei en vanalles, echt superlekker. Vers fruit, alles fantastisch verzorgd.
De tweede dag hebben we de auto door de stad, langs de stierenarena naar Belem en de oude vesting aldaar genomen. Bij het grote klooster was juist een parade met politie(muziek)korps te paard, ik kreeg er spontaan een allergie-aanval van. De kerk ingewandeld en het klooster vonden we van buiten wel voldoende bekeken. Lekker in de zon langs het water gewandeld en de toeristenkraampjes aangedaan. De wereldfameuze Pasteis de Belem in het originele restaurantje gegeten en uiteraard vooraf een heerlijk middagmaal in de zon, naast Nederlanders. Die vonden ons maar gek, om na de helft van ons bord leeggegeten te hebben van plek te wisselen: ander eten en zon aan de andere kant . Tip: ga in het museum naar het dakterras voor een uitzicht over de Golden Gate-brug uit San Fransisco, het Christus-beeld uit Rio de Janeiro en het ontdekkingsreizigers-standbeeld aan de Taag.
Langs de Taag richting de Atlantische Oceaan gereden, in Cascais de vissers en de mooie zeilboten in de jachthaven bekeken. De krijtrotsen bij Boca de Diablo met de krachtige golven uit de Oceaan gezien. Fantastisch om een enthousiaste prive-gids uit Lissabon te hebben!!
`s Avonds na een heerlijke maaltijd het nachtleven van Lissabon verkend. In de Barrio Alto stikt het van de kleine kroegjes, te klein om binnen te staan. Maar dat is ook niet de bedoeling. Je hoort je drankje aan de bar te halen en dan weer de straat op te gaan. Zo slentert iedereen van het ene kroegje naar het andere kroegje in de zwoele Portugeze nacht. En voor 1.00u hoef je er eigenlijk je gezicht niet te vertonen.
Zaterdag zijn we naar Sintra geweest, een stadje op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Daar heb ik ook Susana weer getroffen, een andere Portugese die als student in Groningen was. Samen koffie gedronken en weer andere zoetigheden geprobeerd, die uit dit stadje. Quejadas, lekker! Sintra was prachtig. Kleine steegjes, bergje op bergje af. Hemdje in oktober, geweldig! Op de berg een paleis in de felste kleuren, met kantelen en alles erop en eraan. Een gigantische tuin erbij, het deed me een beetje denken aan het park in Barcelona. Het ouderwetse (bruine) kasteel hebben we alleen uit de verte gezien. In het dorpje wederom vis gegeten, en gezellig met z´n drieen gekletst. Daarna naar de oceaan gereden en daar nog wat mooie uitzichtsplaatsen aangedaan. En zo ben ik op het meest westelijke puntje van Europa geweest!
Moe maar voldaan teruggereden naar huis. Een gigantische maaltijd voorgeschoteld gekregen en rond 24:00u konden we dan eindelijk de stad in! In las Rocas, de oude haven waar ze de havengebouwen in restaurants en kroegen veranderd hebben. Gezellig met een aantal vrienden van Ana wat gedronken en gedanst. Superleuk!! Niet het echt nachtleven van Lissabon ingeweest (dat begint namelijk pas om 3u en dan hadden ze me weg kunnen dragen denk ik, aangezien ik dit keer niet zo gemakkelijk uit mijn nachtdienstritme kwam).
En zondag naar de bus gebracht. Ik ging namelijk op bezoek bij Yaron en haar familie. Een oude basisschoolvriendin die 15 jaar geleden geemigreerd is. Sindsdien hadden we elkaar nooit weergezien. Maar nu wel, in het zonnige Alcobaca. Superleuk om bij te kletsen, heerlijk een typisch kipgerecht uit de streek gegeten en rondgeleid in het oude kloosterstadje. Iedereen groeten, als apotheker en tandarts ken je natuurlijk iedereen. Ontzettend leuk, maar kort. Na een aantal uren net op tijd de bus terug naaar Lissabon gehaald. Bij Ana nog wat gekletst en vervolgens een laatste nachtje geslapen. Gelukkig al mijn boarding card uitgeprint en ik had alleen handbagage, dus op boarding time het vliegveld `s ochtends binnengewandeld, door de check, en zo door het vliegtuig in. Perfecte timing. Eerst naar Amsterdam echter…
Daar gezellig geluncht met oud-huisgenote Bernadette, die vlakbij Schiphol werkt. Na een uurtje nog even wat oude Nederlandse belminuten opgemaakt en eindelijk doorgevlogen naar Hannover. De treintijden wist ik vantevoren en met een plaats voor in het vliegtuig, alleen handbagage en een lange sprint net op tijd de trein ingesprongen. Scheelde weer een half uur wachten. Thuis nog even 2 uurtje geslapen en nu weer 7 nachtdiensten.
Maar daarna, 4 weken vakantie in Australie!!!!!
24 Oktober 2010 - 21:24
Portugal:
i don't understand what you wrote but the pics are greattttttt as were the times spent here! -
25 Oktober 2010 - 12:40
Rafzana:
Hé Joke, wat heerlijk!! In korte tijd heb je echt ontzettend veel gedaan. Kan me voorstellen dat je erg moe, maar voldaan was ;-).
Succes met je 7 nachtdiensten en ik kijk al weer uit naar je Australische avonturen!!! :-D
Veel liefs! -
25 Oktober 2010 - 17:43
Indra:
Jij houdt ook nie op he.. met reizen;) Zalig (zo zeggen ze hier)!!!
Maar alles dus chill aan jouw kant!? mooi zo, volgende reisje retourtje antwerpen ofzo? Helaas dat mijn Hannover plannen in het water vielen laatst.. maar ik ga m'n agenda ook eens in de gaten houden, maar gaat denk ik zelfs voor 2011 zijn...
xxx